vrijdag 22 mei 2009

Wat houdt klimaatbeheersing in? Hoe zorg ik voor een goede klimaatbeheersing?

Hout is een natuurproduct. Door de poreuze structuur van hout reageert een plank op grote veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid.

Buiten het normale onderhoud van uw vloer is het ook erg belangrijk dat u de temperatuur en relatieve luchtvochtigheid (RV), in de ruimte waarin de houten vloer ligt, regelmatig controleert. De luchtvochtigheid moet u controleren met behulp van een zgn. hygrometer.

Een hygrometer heeft een schaalverdeling welke meestal in 3 delen is verdeeld, te weten:• Tussen 0% en 55%,• Tussen 55% en 65%,• Tussen 65% en 100%.

De luchtvochtigheid is te laag:Als de wijzer van de hygrometer tussen 0% en 55% staat, betekent dat, dat de luchtvochtigheid in de desbetreffende ruimte te laag is.

De houten vloer zal het aanwezige vocht dat nog in het hout zit laten verdampen, met als gevolg dat de planken kunnen gaan krimpen. De kans op zichtbare naden en kieren neemt toe. Om dit verschijnsel tegen te gaan is het aan te raden de luchtvochtigheid op korte termijn omhoog te brengen. Dit kan u doen door gebruik te maken van een luchtbevochtiger.

In de winterperiode is de relatieve luchtvochtigheid gedurende een langere tijd aan de (te) lage kant. Voor zo’n lange droge periode is het beter om een luchtbevochtiger aan te schaffen; een apparaat dat de luchtvochtigheid op peil houdt doordat het water verdampt.

De luchtvochtigheid is goed:Als de wijzer van de hygrometer tussen 55% en 65% staat, betekent dat, dat de luchtvochtigheid in de desbetreffende ruimte vrij goed op peil is.Het op peil houden van de luchtvochtigheid is niet alleen goed voor uw vloer, maar ook voor al uw meubelen en niet te vergeten – voor uw eigen gezondheid.

De meest ideale waarde ligt tussen de 55% en 65% en een temperatuur van 20°C. De houten vloer zal niet of nauwelijks werken omdat dit een “gunstig klimaat” is.

meer info

Geen opmerkingen: